Wat je moet weten voor je op vakantie gaat naar Cuba
 
1Baracoa Maguana Baracoa (2)
 
Het is op Cuba mogelijk om op diverse manieren rond te reizen. Zo kun je voor verschillende manieren van transport kiezen. Rondreizen op Cuba met een huurauto, auto met privé chauffeur, de toeristenbus, een camper of zelfs een fiets.
 
Er is geen land op de wereld te vinden wat vergelijkbaar is met Cuba. Klassieke auto’s uit de jaren ’50 die nog steeds het straatbeeld vormen, muzikanten die op iedere hoek van de straat spelen, de fiets- en coco taxi’s tegen een achtergrond van fantastische gebouwen die qua architectuur, herinneren aan de Spaanse koloniale tijd. Ook de cultuur, het politieke klimaat, geschiedenis en ‘way of life’ maken Cuba een uniek  vakantieland. 
lees verderkopie
 
 
 
Cuba specialist versus generalist
 
 
Santa clara 5 trinidad2
 
“Ik heb maar weinig tijd gehad om de trein in Santa Clara te bekijken, we zijn maar een halve dag in Trinidad geweest. Ook in Oud Havana kregen we maar een half uurtje om de stad te bekijken.
Er was écht niet genoeg tijd om te genieten”.
Een passage uit een verhaal van iemand die bij ons terecht is gekomen nadat hij een vreselijke Cuba reiservaring heeft gehad via een reisbureau cq generalist. 
 
lees verderkopie
 
 
 
 
Autorijden op Cuba geeft de kunst van het autorijden een nieuwe dimensie.
 
havana2 havana4
 
 
De auto’s op Cuba lijken over het algemeen van wat mindere kwaliteit. Toch wijst de praktijk anders uit. Ze hebben me altijd nog gebracht waar ik moest zijn. Afgezien van zo nu en dan een lekke band heb ik nog nooit technische problemen gehad met een huurauto op Cuba. Dat de auto er over het algemeen wat minder uit kan zien, is dus geen graadmeter voor het technisch functioneren van de auto.
lees verderkopie
 
 
Familie rondreis op Cuba
 
  maria la gorda2
 
Op een familie rondreis op Cuba. Veel gezinnen gingen je voor op een mooie vakantie naar Cuba met de hele familie. Wat is er nu leuker dan met zijn allen te genieten van dit heerlijke vakantieland.
 
Wat zijn zaken die de meesten voor de tijd bezig houden?
1. Is Cuba wel een geschikt land om met mijn gezin rond te reizen
2. Is het leuk om een familie rondreis in Cuba te doen
3. Wat is er voor kinderen te doen op Cuba
4. Is Cuba wel een veilig land
5. Zijn de auto’s en wegen veilig op Cuba
6. We willen bij Cubanen thuis logeren maar is dat ook geschikt voor het hele gezin
 
Allereerst; Cubanen zijn dol op kinderen. Kinderen op Cuba worden overal vertroeteld en in de watten gelegd. Ook voor de ‘oudere’ kinderen is Cuba een land bij uitstek. Er is op actief gebied veel te doen en daarnaast kent Cuba een grote diversiteit aan landschappen. 
lees verderkopie

 

 
 
Reisgids Cuba
Cuba is een uniek land met een unieke cultuur. Na 15 jaar regelmatig Cuba bezoek, word ik nog steeds regelmatig verrast. Het bijzondere aan het land en de bevolking is, dat niets is wat het lijkt.  Een gewone reisgids zal daarom ook niet volstaan als je goed voorbereid op vakantie naar Cuba wilt gaan.
 
havana 2b
 
Welke voorbereidingen moet je treffen?
Natuurlijk kun je met je gewone reisgids je route bepalen en de plaatsjes aandoen, die je graag wilt bezoeken. Ook daar moet je uiteraard wel rekening houden met het feit dat je gemiddeld 2 keer zo lang (of langer)  onderweg bent als dezelfde afstand in Nederland. 
De wegen zijn van mindere kwaliteit. Daarbij komt ook nog dat je alle vervoersmiddelen gebruik maken van dezelfde weg. Zo kun je behoorlijk wat oponthoud oplopen als je achter een paard en wagen beland.
Ook de werkcultuur cq het arbeidsethos is in een communistisch land, 180 graden anders als onze kapitalistische inslag. Waarom zou je immers wat beter je best doen of een stapje harder lopen? De beloning is voor iedereen hetzelfde en te weinig.
Zo zijn er vele facetten die voorbereiding vragen alvorens je naar Cuba reist. Wil je goed voorbereid op reis gaan, dan adviseer ik je, om ons boek: Cuba, op het tweede gezicht te lezen.
 
Check de inhoudsopgave door op bijgaande link te klikken: https://cumlaudetravel.nl/nl/cuba-boek
De onderwerpen geven je alvast een beeld van waar je rekening mee moet houden als je voor het eerst naar Cuba gaat. Het boek is een garantie dat je je tijd en geld bespaart. Wil je dit boek bestellen: https://www.boekenbestellen.nl/ePUB/cuba-op-het-tweede-gezicht/23902
 
Naar Cuba op vakantie
 
havana

Afgelopen vrijdag ben ik weer thuisgekomen van een geweldige reis naar Cuba. Ik kom inmiddels al zo’n 15 jaar op Cuba en ken het land de tijd het toerisme nog maar net een beetje van de grond kwam. Er is veel veranderd en toch ook weer niet.
Als je naar Cuba op vakantie wilt, realiseer je dan dat je niet naar een gewone Caribische bestemming gaat. Cuba is uniek in haar soort en nergens ontmoet je een straatbeeld als dat van Havana en andere delen van Cuba. Dat is niet de enige reden dat het niet ‘je gewone’ vakantiebestemming is. 
lees verderkopie
 
 
 
Zelf rondreizen door Cuba
Soms krijg ik een aanvraag van met name Nederlandse gasten om een reisvoorstel te maken voor een mooie rondreis in Cuba. Af en toe krijg ik wel eens de vraag: ‘als je een reisprogramma maakt, lopen ze dan niet weg met jouw expertise? Men kan toch eenvoudig alles zelf gaan boeken o.b.v. het programma wat jij ze hebt gegeven?’ 
Allereerst is het natuurlijk het risico van mijn vak. In een dergelijk geval wens ik degenen die dat doen ook heel veel succes. Als Nederlandse weet ik dat wij, Nederlanders, er nu eenmaal om bekend staan dat wij iedere euro, het liefst, twee keer uitgeven. Echter op Cuba, kan je euro juist wel het dubbele kosten i.p.v. dat ie dubbel uitgegeven kan worden.
Het ‘zelf boeken’ is namelijk niet zo eenvoudig op Cuba. Heb je een mooie casa via het internet geboekt? Dan kom je er negen van de tien keer, bij aankomst achter dat je geboekte accommodatie niet beschikbaar is. De mooie foto van je geboekte accommodatie op het internet, bleek slechts een ‘trekker’ te zijn en al tien keer op dezelfde datum verkocht.
lees verderkopie
 
 
claudiakopie petra Daniesky2 Eduardo Ramon1 
 
 
Cuba na de orkaan Irma
 
orkaanCLT
 
De orkaan Irma, heeft met name de Noordkust van Cuba getroffen. De toeristische eilandjes (Cayos), Varadero, een deel van Havana en het niet toeristische midden van Noord Cuba zijn zwaar getroffen. 

De toeristische gebieden zullen ivm het economische belang, snel hersteld worden. De orkaan heeft zogezegd niet veel gevolgen voor de toeristen die op vakantie gaan.
Echter, het deel wat niet toeristisch is en waar veel (arme) Cubanen wonen heeft geld,middelen en tijd nodig. Er zijn bijna geen hulporganisaties die zich met Cuba bezig houden. Een land wat het juist zo nodig heeft.
Onderstaand artikel heb ik geschreven en op Facebook gedeeld. Inmiddels is het in 1 dag tijd al meer dan 200 keer gedeeld. Cuba is net zo zwaar getroffen als Sint Maarten!!
Wil je ook helpen? Heel graag! Lees dan onderstaand bericht en kijk hoe je kunt bijdragen.

lees verderkopie
 
 
Cuba vakantie; Oldtimers, salsa, sigaren en Cuba Libre of meer? 
 
Baracoa2baracoa1b
 
 
‘Tijdens onze vakantie willen wij niet geconfronteerd worden met de ellende van de aardbeving’. Een uitspraak van één van de gasten van de groep die ik begeleidde in Indonesië, 11 jaar geleden. In die tijd begeleidde ik reizen in o.a. Azië vlak na de aardbeving in Yogyakarta. We waren op een rondrit langs de ingestorte gebouwen gereden en één van de gasten vond dit niet gepast.
Brengt me bij de vraag waarom men op vakantie gaat naar een bepaalde bestemming. In de eerste plaats gaan we omdat we toe zijn aan een welverdiende vakantie, nietwaar? 
lees verderkopie
Afscheid nemen bestaat niet
 
lunchcafekopie
 
Nog maar drie en half jaar geleden startte ik met mijn project: Cumlaude lunchcafé. 
De tijd is voorbij gevlogen. Een periode waarin ik snoeihard met mijn neus tegen de muur aan ben geknald, waarin ik ben gevallen en weer ben opgestaan, waarin ik in de spiegel naar mezelf heb moeten kijken maar me vooral bewust ben geworden hoe bevoorrecht ik ben dat ik met de mooiste mensen ‘ooit’ heb mogen werken.
lees verderkopie
 
 
Welvaart versus armoede, kapitalisme versus communisme, ‘geen tijd ’versus ‘tijd in overvloed’.
 
straatbeeld
 
Druk, druk, druk is onze werkelijkheid in Nederland. Werk, verplichtingen, sport, sociale bezigheden, etc. Dat is onze orde van de dag. Tijd is een kostbaar goed in onze samenleving.
Op Cuba is het een omgekeerde wereld. Daar is tijd in overvloed. Op straat zie je rijen dik aan Cubanen wachtend op hun brood en eieren die ze op de bon moeten halen,
lees verderkopie
 
 
Vrij zijn; op eigen gelegenheid reizen door Cuba?
 
havana 2b
 
Vaak ontmoet ik reizigers op Cuba die op eigen gelegenheid rondreizen. Helaas blijkt dit vaak een grote desillusie en teleurstelling tot gevolg te hebben. Men is vaak niet voorbereid op de totaal andere wereld die men tegenkomt en wordt zich op een onaangename manier bewust van de verschillen tussen communisme en kapitalisme. 
lees verderkopie
Gelijke kansen, gelijke mogelijkheden
 
vlagkopie
 
Al vele jaren reis ik naar Cuba, dit prachtige land met haar bijzondere charme en mooie mensen. Een gesloten cultuur waarin niet iedereen zich uitspreekt cq durft uit te spreken. Na vele bezoeken aan dit unieke land, behoort een kijkje achter de schermen, pas na lange tijd tot de opties.
lees verderkopie
Creëer je eigen werkelijkheid
 
levenkopie
 
Soms krijg ik de vraag hoe ik het leven kan leven zoals ik het doe. Vaak op reis, nieuwe plekjes ontdekken, mooie dingen doen met vrienden: kortom genieten van het leven. Zoals ik het zelf altijd zeg: leven zoals het leven bedoeld is.

lees verderkopie

De eerste keer

 

las terrazas 2
 
Iedereen doet alles een keer voor de eerste keer. De eerste keer kent een beleving die de 2e of 3e keer nooit zal evenaren. Echter het heeft ook een leercomponent. Wij doen het de daarop volgende keren namelijk altijd anders, omdat we geleerd hebben van de voorgaande keren.
lees verderkopie
Volg je droom
 
dromenkopie
 
Vijf jaar geleden startte ik met mijn bedrijf; 'against all odds' in hartje recessie tijd. Mijn leuke baan als manager bij het UWV moest eraan geloven want ik ging voor mijn droom. Mijn droom was om overal ter wereld te kunnen werken en leven i.d.v.v. mijn eigen reisorganisatie waarbij het onmogelijke altijd mogelijk moest zijn voor mijn klanten.
lees verderkopie
Cuba een veilig land om op vakantie naar toe te gaan?
 
veiligkopie
 
Ik kan dit met een volmondig ‘ja’ beantwoorden. Vaak ga ik alleen voor Cumlaude Travel op reis om nieuwe routes uit te voeren en nieuwe bijzondere plekjes te ontdekken. Ook bezoek ik vaak nieuwe accommodaties; casas of hotels.
lees verderkopie
Cuba leren kennen? Dat doe je bij de Cubanen thuis.
 
casaskopie
 
Op Cuba zijn alle restaurants en hotels van de staat. Wat zeg ik? Alles wat er is, is van de staat. Particulier eigendom is in een communistisch bewind niet toegestaan. Toch zijn er de laatste jaren wat kleine veranderingen merkbaar. Eén ervan is dat Cubanen de kans krijgen om hun levenstandaard enigszins te verbeteren.
lees verderkopie
 
 
 
Reiservaringen
 
 
 
Cuba op het tweede gezicht
boek2kopie
 
 
 
Bestellen
 
 
 
 

 

 

KLM